s/y Janx Spirit voor anker

Publii op GCS

Bij een nieuw experiment hoort een nieuw CMS (Content Management System). Ik heb gekozen voor Publii, een "lokaal" CMS dat statische pagina's genereert en publiceert als website. En die website wordt dan (uiteraard) gehost op Google Cloud Platform. In een Cloud Storage bucket, om precies te zijn.

Het was een klein beetje pielen, omdat in deze heldere instructie nog geen rekening werd gehouden met uniform bucket access... En dat is dus geen goed idee met Publii, want deze tool probeert juist de rechten allemaal per bestand in te stellen.

Publii on Google Cloud
Publii on Google Cloud

Verder is het een kwestie van een load balancer inregelen en het domein naar het nieuwe IP-adres wijzen. Even wachten op de verder automatisch beheerde certificaten en vervolgens draait de site netjes op https://janx.nl/ zonder dat we ons óóit nog druk maken over de performance en bereikbaarheid. Zelfs als die miljoenen bezoekers straks langskomen.

Tot slot is het nog een goed idee om de backend-bestanden (inclusief de sqlight-database) op te slaan in een lokale map die met de online opslag (in Google Drive) gesynchroniseerd wordt. Zeker als je wilt samenwerken met Publii.