Waarom Ghost?

Waarom ik mij “bekeerde” tot Ghost CMS

Waarom  Ghost?

Eigenlijk wilde ik geen WordPress meer. Liever iets simpelers. Met minder “bloat” ofwel overtollige functionaliteit. Maar zeker wel open source. En echt een solide CMS (Content Management System).

Ook mot ik niks van SaaS (Software as a Service, wat ik normaal iedereen zou adviseren), want ik wil helemaal niet ontzorgd worden tegen vaste, vaak relatief lage abonnementskosten. Liever ga ik voor meer beheerslast. Da’s nu een bewuste keuze omdat ik best voldoende kennis en middelen heb om zelf iets in de cloud te hosten. Bovendien is het leuk en leerzaam om dat fatsoenlijk (echt kostenefficiënt, schaalbaar, veilig, beheersbaar) op Google Cloud te doen. In elk geval als vingeroefening.

Omzwervingen

Een eerdere, langdure omzwerving leidde mij langs Publii, dat met een lokaal geïnstalleerde toepassing gegenereerde statische webpagina’s netjes in (bijvoorbeeld) Cloud Storage plaatst. Efficient, simpel. Maar het installeren van een toepassing gaat toch tegen mijn natuur in. Hoe beheer je de site dan op je mobiel? Of vanaf ChromeOS? En moet je dan zowel een lokale app én je website gaan bijhouden? Met meer mensen, of is samenwerken ingewikkeld?

Even keek ik nog even naar het lekker elementaire Bludit. Dat heeft niet de allermooiste (standaard) thema’s, maar draait wel lekker simpel op losse tekstbestanden in plaats van een volledige database. Al is het dan weer lastig om iets “stateless” te draaien. Zo erg is een database nou ook weer niet.

Ghost, dus

Zo kwam ik uit op Ghost. Een greep uit de voordelen van Ghost:

  • Zeer functioneel, veel minder bloat dan WordPress
  • Open Source, met een zeer actieve community, ondersteund door commerciële tak (Pro services)
  • Lekkere UI, goed te overzien en makkelijk te bedienen, een zelfs uitnodigende UX voor auteurs
  • Een hele moderne tekst-editor, met o.a. functies voor foto’s, Markdown, externe content
  • Strakke (default) thema’s
  • Moderne technologie (NodeJS, Docker, MySQL8)
  • Handige integraties (Mailgun en Stripe ingebouwd, Cloud Storage via een adapter)

De hoofdfuncties van Ghost: posts, pages, tags, members, newsletters. Die doen alles wat je ervan verwacht. Daarnaast beheer je memberships, staff en themes. De soorten memberships voor lezers kun je zelf opzetten, gratis en betaald. Staff heeft de rol admin, editor, author, of contributor. Themes zijn standaard al top, en volledig te vermaatwerken.

Tot slot is er een beperkte set instellingen en tweaks[1] die precies doen wat je nodig hebt. Plus de mogelijkheid om via integrations & adapters allerlei extra diensten aan te knopen. Meer heb ik niet nodig. De geest is uit de fles!

Dus toen kwam de vraag: Hoe draai je Ghost optimaal Google Cloud? Wordt vervolgd


  1. Zie bijvoorbeeld deze handige tweak om een inhoudsopgave te maken voor een langere post zoals deze: ↩︎

How to add a table of contents in Ghost without editing the site template
How to add a table of contents in Ghost without editing the site template