Zuster Moana

De schijnwerper op NED8935, ons zusterschip Moana

Zuster Moana
Moana in racemodus, zoals meestal

Na al het voorgaande technisch gewauwel: snel terug naar het zeilen!

Ons zusterschip Moana kwamen we vaker tegen op vakanties in het Kanaal. En ik mag (on)regelmatig als crewlid meevaren, bijvoorbeeld tijdens Cowes Week en met de IJspegels. Moana is een recent gebouwde J/122, een E Grand Prix, met een iets kortere mast (van carbon, duh) en een iets langere kiel dan onze boot. Een echt racepaard, waarvan je het zeilnummer NED8935 steeds hoger in de Nederlandse uitslagen tegenkwam. Maar ook internationaal gooien ze hoge ogen:

Moana en Janx Spirit... zoek de (minimaal) 10 verschillen

Eigenaren Frans en Michelle gaan vooral voor de long-distance zeilraces. Zij leidden hun team tot zeer mooie resultaten in de Fastnet Race van 2021 en de Drheamcup van 2022. Als "vertrekkers" varen ze een extreem zware Fastnet, de Middle Sea Race, de Transatlantic én de Caribbean 600, allemaal in één wedstrijdseizoen! En tot nu toe met fantastische resultaten. (Helaas paste het niet meer om ‘even’ mee te doen met de Sydney-Hobart, afgelopen week. Volgend jaar, Frans? 😉)

Moana manoevreert na de start van de Middle Sea Race

Komend weekend is de start van de RORC Transatlantic, een race van 3.000 zeemijl tussen Lanzarote en Grenada. Wij zullen Moana natuurlijk op de voet volgen via de Yellowbrick tracker en toejuichen vanaf de digitale tribune.

Meer lezen over Moana?

In maandblad Zeilen van maart'22 werd het team geïnterviewd en november 2023 deed Olivier er zijn persoonlijk verslag van de afgelopen Fastnet. Michelle deed dat eerder al mooi & openhartig in het JCS-clubblad Spuigat van september. Je kunt Moana natuurlijk volgen op Insta en Facebook, of via Marine Traffic. Ongetwijfeld zal ik volgende maand ook nog wel berichten over de races die Moana aan de overkant gaat varen.

Update - 8 januari 2023

Terwijl het team pas net ingeslingerd raakt op de oceaan, krijgen wij als thuisblijvers een mooi artikel op ClubRacer:

Nederlandse uitdagers in RORC Transatlantic Race: Frans van Cappelle en Michelle Witsenburg met hun J/122 ‘Moana’
Op zondag 7 januari 2024 werd de tiende editie van de RORC Transatlantic Race gestart vanuit Marina Lanzarote. Onder ideale zeilcondities met vlak water, een

Epiloog

Moana is als één van de langzaamste boten ook als bijna-laatste binnen. De resultaten zijn niet verkeerd en hun prestatie is echt "impressive, very impressive"! In deze prachtige samenvatting krijgen Frans en Michelle het laatste woord: